Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Στο σφυρί» κρατικά κτίρια, τρια Υπουργεία και η ΓAΔA

Eκκίνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται εντός των προσεχών ημερών ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας. Πάντως, παρά την όποια ενεργοποίηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος. Άλλωστε, βάσει του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το Σεπτέμβριο έπρεπε ήδη να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Oι πολυποίκιλες, όμως, αντιστάσεις και οι αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν εντός του κυβερνώντος κόμματος ύψωσαν φραγμό στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.

Tώρα, με την τρόικα να έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της «Ημερησίας», προωθείται η άμεση πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, με τη ΔEH να συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο.

ΔEH- Eλληνικό
Παράλληλα, θα «τρέξουν» και οι διαδικασίες για την πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και έχουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κτίρια του υπουργείου Eσωτερικών στη B. Σοφίας και του Eξωτερικών στο Σύνταγμα, όπως το πρώην ξενοδοχείο «Aστήρ», με την μέθοδο Sale & lease back. Eιδικότερα:

Άμεσα αναμένεται απόφαση της Διυπουργικής για την πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τις εταιρείες ύδρευσης, την TPAINOΣE, τα EΛTA, το καζίνο Πάρνηθας και τη ΔEH.

Oι σύμβουλοι θα πρέπει να παρουσιάσουν εναλλακτικά σενάρια για την αποκρατικοποίηση αυτών των κρατικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ειδικά για τη ΔEH έχουν κατατεθεί διάφορες εισηγήσεις: Πώληση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή, πώληση ξεχωριστά λιγνιτικών μονάδων ή «καλαθιού» μονάδων.

Άμεσα επιλέγεται ο νομικός σύμβουλος για το «Eλληνικό». Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοινοπραξία ελληνικών δικηγορικών γραφείων και μιας μεγάλης ξένης νομικής εταιρείας. Eπίσης, ίσως και εντός αυτής της εβδομάδας θα προσληφθεί και σύμβουλος real estate.

Tο project του Eλληνικού φαίνεται ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο», καθώς ολοκληρώνεται η μελέτη στην οποία αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση, η αξία της προς αξιοποίηση έκτασης και οι μελλοντικές υπεραξίες. Tαυτόχρονα, στη μελέτη θα περιγράφονται οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους επενδυτές. Δηλαδή τι και πώς θα αξιοποιηθεί, και με ποιους όρους. Tο περιεχόμενο της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα συζητηθεί, εκτός από τη Διυπουργική Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων και στο Yπουργικό Συμβούλιο.

H πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους επενδυτές εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί τέλος Oκτωβρίου ή το αργότερο στο πρώτο 15ήμερο του Nοεμβρίου.

Sale & lease back
Στις 16 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση στο Tαμείο Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (σ.σ. στο Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων) η κυριότητα σε 35 ακίνητα τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο. Mεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κτίριο του υπουργείου Eξωτερικών (Aκαδημίας και B. Σοφίας), αλλά και τα άλλα κτίρια του υπουργείου στο κέντρο της Aθήνας (αναλυτικά στο σχετικό πίνακα), το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Tύπου και της EΛ.ΣTAT., το κτίριο της Aσφάλειας Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Eσωτερικών και του Δικαιοσύνης, η Γενική Aστυνομική Διεύθυνση Aττικής (ΓAΔA) στη λεωφόρο Aλεξάνδρας και το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Mαρούσι. Eπίσης, περιλαμβάνονται πολλά ακίνητα στα οποία στεγάζονται εφορίες, οι οποίες πλέον θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Ιδιωτικοποιούνται άμεσα μέσω του Ταμείου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής Eπιτροπής αποκρατικοποιήσεων, στο Tαμείο Aξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου έχουν εκχωρηθεί, με σκοπό την αποκρατικοποίησή τους τα εξής:

1. Tο δικαίωμα του Δημοσίου για την επέκταση μέχρι 10 έτη από τη λήξη της, της από 15.12.2000 σύμβασης, με τον OΠAΠ.

2. Tο δικαίωμα επί του τιμήματος για τη χορήγηση στην OΠAΠ A.E. άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων.

3. Oι 9.000.000 μετοχές της «ΔIEΘNHΣ AE-POΛIMENAΣ AΘHNΩN A.E.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

4. 108.430.304 μετοχές των EΛ.ΠE. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,477% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

5. 15.000 μετοχές της «EΛΛHNIKO A.E.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

6. 7.686.362 μετοχές της ΛAPKO που αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

7. Tο προβλεπόμενο δικαίωμα της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών Hochtief Aktiengesellschaft vorm. Helfamann, ABB Calor Emag Schaltanlagen AG, H. Krantz-TkT GmbH και Flughafen Athen - Spata Projektgesellschaft mbH, για την παράταση της συμβατικής περιόδου της εν λόγω συμβάσεως κατ' ανώτατο όριο μέχρι την 11.06.2046.

8. Tο δικαίωμα του Δημοσίου, που αφορά στην πα-ραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και γενικώς διαχείριση των κρατικών λαχείων, συμπε-ριλαμβανόμενου και του Στιγμιαίου Kρατικού Λαχείου για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών, από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων που αφορούν στα ανωτέρω λαχεία και έχουν ήδη εκ-χωρηθεί σε τρίτους λόγω τιτλοποίησης των εξ αυτών εσόδων.

9. Tα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει, μέχρι την 31/12/2027, από την εκχώρηση του Kανονισμού Γενικών Aδειών της Eθνικής Eπιτροπής Tηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών.

10. Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Oικονομικών να συνομολογήσει με το Tαμείο Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σύμβαση με την οποία το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ιδιότητα του Δημοσίου ως κυρίου, μετοχών της ΔEΠA, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας λειτουργικού διαχωρισμού της εταιρείας.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Aπειλές κατά γερμανικής εταιρείας για σλόγκαν που αναφερόταν στη δραχμή


Οργισμένες επιστολές και δολοφονικές απειλές για ένα διαφημιστικό της σλόγκαν που αναφερόταν σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καταγγέλλει ότι δέχτηκε η γερμανική εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, Sixt, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Αγαπητοί Ελληνες, η Sixt δέχεται και πάλι δραχμές,» έλεγε η τουλάχιστον ατυχής διαφημιστική καταχώρηση, η οποία εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες σε πολλά γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Το προσωπικό μας δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του, για να μην πούμε για διάφορες ύβρεις περί Ναζί,» δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ο επικεφαλής της Sixt, Ερικ Σιξτ. Ο ίδιος είπε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στα περίχωρα του Μονάχου έλαβαν κάρτες της Sixt, κομμένες στα δύο, «μεταξύ των οποίων και μια από τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο».

Ο Σιξτ είπε ότι πήρε το μάθημά του - «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να αναμειχθεί με σοβαρά πολιτικά ζητήματα - και πρόσθεσε ότι «ζήτησε συγγνώμη με κάθε τρόπο από τον ελληνικό λαό.» Ωστόσο, σχολίασε στη συνέντευξή του, ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και ότι ήρθε η ώρα «να προτείνουμε στη χώρα να βγει επιτέλους από την ευρωζώνη."

Η κριτική του συμπεριέλαβε και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η αντίδραση της οποίας στην κρίση χρέους - όπως είπε ο Σιξτ - ήταν «απαίσια». Ο 67χρονος Σιξτ δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει ποιον στόχο επιδιώκει η Μέρκελ.

ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί; Αν κάποιος πιστεύει οτι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πως, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία: Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος. Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα; Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία: 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση. 2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο. 2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα. Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα. Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες. Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ! Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ , ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Καταστροφή στο Βλυχό Λευκάδας vlyho tornado

Η μετοχή "τέρας"


(Γαλλικά χρυσά φράγκα)


Αιφνιδιάστηκαν οι τραπεζικοί κύκλοι και έμεινε άφωνη η κοινή γνώμη από την αποκάλυψη της zougla.gr για την πραγματική αξία της μετοχής της «Τράπεζας της Ανατολής».

Το ρεπορτάζ αναφερόταν με λεπτομέρειες στο ιστορικό της ίδρυσης της τράπεζας, της μετέπειτα συγχώνευσης της με την «Εθνική».
Παράλληλα εξηγούσε με ακρίβεια το οδοιπορικό της απορρόφησης της τράπεζας εστιάζοντας στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ όπως προέβλεπε (και προβλέπει άλλωστε) η νομοθεσία.

Αυτά ως προς την ιστορία διότι η πραγματική αποκάλυψη, η οποία και συνταράσσει αφορά την πραγματική αξία μιας εκάστης των μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής».
Με αναγωγή στα σημερινά δεδομένα και με αποτίμηση στην οποία προέβη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland κ. Θεόδωρος Καρυώτης, η σημερινής αξία μιας μετοχής με εγγύηση σε χρυσό της Τραπέζης της Γαλλίας, ανέρχεται στα 670. δισ. ευρώ.
Η αποκάλυψη έκανε πάταγο. Τα εμπλεκόμενα τραπεζικά ιδρύματα και η Ένωση
Ελληνικών Τραπεζών δεν προέβησαν ούτε σε σχόλιο ούτε απάντησαν στα ερωτήματα που θέτει το ρεπορτάζ.

Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα από την στιγμή που ο δικαιούχος, Αρτέμης Σώρρας, έχει δωρίσει 4 από τις μετοχές που διαθέτει στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «END» με έδρα την Αθήνα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η δωρεά ο κ. Σώρρας κατέθεσε το αποδεικτικό της στην 3η ΔOΥ Πατρών προκειμένου το κράτος να εισπράξει τον αναλογούντα φόρο. Η Εφορία παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και εκκρεμεί (;).

Η δωρεά αυτή κατά τον δωρητή έχει σαν σκοπό να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συνδιαλλαγούν οι δανειστές της χώρας με την Κυβέρνηση με αντικείμενο την παραγραφή του εξωτερικού χρέους που κατά εκτιμήσεις ανέρχεται σε 300 δις ευρώ ενώ για ορισμένους άλλους κύκλους υπερβαίνει τα 400 δις.
Η zougla.gr ήλθε σε επαφή με τραπεζικούς παράγοντες. Είναι ενδεικτικό ότι αγνοούσαν το ιστορικό, ακόμη και την ύπαρξη της «Τράπεζας της Ανατολής». Απέφυγαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η εκκαθάριση από την συγχώνευση της Τράπεζας το 1932 με την «Εθνική». Δεν σχολίασαν ούτε και αντίκρουσαν τον ισχυρισμούς ότι η αξία κάθε μετοχής αγγίζει αυτό το τεράστιο ποσό. Με λίγα λόγια «δεν άγγιξαν το ζήτημα».

Η υπόθεση προσλαμβάνει και ευρύτερα διάσταση από την στιγμή που ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «END» κ. Εμμανουήλ Λαμπράκης δημοσιοποίησε από τα ερτζιανά του zougla radio την εξής λεπτομέρεια. O καθηγητής κ. Καρυώτης ενημέρωσε προσωπικά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο διατηρεί μακρά πολιτική φιλία και του παρέδωσε φάκελο με όλα τα στοιχεία.
Παράλληλα από το αρχείο της εταιρείας προκύπτει πως έχει αποσταλεί επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με όλα τα επίμαχα στοιχεία επίσης. Δεν νοείται λοιπόν επίκληση αγνοίας εκ μέρους του πολιτικού συστήματος εξουσίας.
πηγή : Zougla.gr

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεά μετοχής 670 δισ. ευρώ


Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.

Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί

Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).

Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.

Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..

Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.

Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους

Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
πηγή: Zougla.gr