Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

«Κατέλαβαν» το ελαιοτριβείο για να διδάξουν εκεί Ελληνικά σε μετανάστες

Στην Κέρκυρα, μια ομάδα νέων ανθρώπων, μας έβαλε τα γυαλιά: Μετέτρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, σε χώρο δημιουργίας, παραδίδοντας μάλιστα μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες! Στην Γαρίτσα της Κέρκυρας, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το παλιό ελαιοτριβείο, μετατράπηκε σε έναν νέο δημιουργικό κοινωνικό χώρο, και έγινε η Κατάληψη «Ελαία»(http://katalipsielaia.squat.gr/). Εκεί συνυπάρχουν πολλοί άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων.

Συνυπάρχουν ελεύθερα σε έναν χώρο, όπου δε χωρούν οποιουδήποτε είδους διακρίσεις και ρατσισμοί. Σε έναν κόσμο, που πολλοί άνθρωποι, προερχόμενοι από άλλες χώρες, στερούνται δικαιώματα και ευκαιρίες, η άγνοια της γλώσσας είναι ένα επιπλέον πρόβλημα στη δύσκολη καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να ξεκινήσουν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε ξένους, δείχνοντας, όπως λένε, την ειλικρινή αλληλεγγύη τους σε αυτούς.
Το παλιό ελαιοτριβείο ήταν εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, παρατημένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Καθαρίστηκε και ξεκίνησε να γίνει ένας ελεύθερος, κοινωνικός χώρος, ανοικτός για όλους, ώστε να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμοί.

Μάλιστα η ομάδα των ανθρώπων που βρίσκεται στον χώρο αυτό, διευκρινίζει ότι δεν διεκδικεί την κυριότητα του χώρου (όπως κάποιοι βιάστηκαν να υποθέσουν) αλλά απλά θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν δημιουργικά, με βάση την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Η αρχή έγινε με τα μαθήματα Ελληνικών.

Πηγή: corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: