Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Αγνοούνται» τόνοι μολυσματικών αποβλήτων

Αγνοείται η «τύχη» δεκάδων τόνων επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων στην Αττική, καθώς στον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στη παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων, καταλήγει μόνο το 20% της ημερήσιας ποσότητας μολυσματικών αποβλήτων από τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Σημειώνεται ότι στα 25 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου παράγονται καθημερινά περισσότεροι απο 7 τονοι αποβλήτων.

Για το θέμα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων θα κληθούν στις 29 Ιουνίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αναζητούν το χώρο που καταλήγουν τα νοσοκομειακά απόβλητα τουλάχιστον από τα μισά νοσοκομεία της Αθήνας.

Σοβαρές καταγγελίες για παράνομη διακίνηση επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από αυτά, έκανε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Όπως είπε η κ. Καραβασίλη, «σε έφοδο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και υγείας στο "Αττικό" νοσοκομείο, οι διαπιστώσεις ήταν εφιαλτικές και πρόσθεσε: «Η μεταφορά γινόταν με κοντέινερ, σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας 20-25 βαθμούς ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε θερμοκρασία 4-5 βαθμούς για να μην έχουμε φαινόμενα αποσύνθεσης και χημικές διεργασίες τέτοιες που επαυξάνουν την επικινδυνότητα. Τα μετέφεραν σε σακούλες οι οποίες δεν ήταν της ποιότητας που ορίζει η νομοθεσία, σχίζονταν και είχε γεμίσει η αυλή ακόμα και με υπολείμματα από όργανα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: