Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτεχνισμοί και στους ημιυπαίθριους

Κωμικοτραγικές καταστάσεις επικρατούν με το θέμα των ημιυπαίθριων, που αποδεικνύουν απίστευτη προχειρότητα στη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης, που φαντάζει να μη «γνωρίζει η δεξιά της τι ποιεί η αριστερά της».

Η αρχική νομοθετική ρύθμιση 3843/2010 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επί της ουσίας, υποχρέωνε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους, πληρώνοντας ακόμη ένα χαράτσι, χωρίς όμως τότε να διευκρινίζεται ή να προβλέπεται ευθαρσώς η αύξηση στην έμμεση και άμεση φορολογία, καθώς αυξάνονται και τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Τώρα, κατ’ ουσία, αναιρείται με ξαφνική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση αυτή την εγκύκλιο, όσοι από τους ιδιοκτήτες έσπευσαν να τακτοποιήσουν το θέμα των ημιυπαίθριων καλούνται τώρα να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, οι «τακτοποιημένοι χώροι» που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται πλέον στα τετραγωνικά, πάνω στα οποία υπολογίζεται μια σειρά από φορολογικά χαράτσια, όπως το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τους δήμους αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας, που συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η..

Δηλαδή, με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς στη Δ.Ε.Η., σε μια περίοδο άκρας λιτότητας και οικονομικής στενότητας.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι αφορά σε χώρους που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους και ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν ισχύει για αυτούς η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, με βάση την εγκύκλιο, η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με τον συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη χρήση από την οικοδομική άδεια και όχι βάσει της νέας χρήσης, όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή τον νόμο περί ημιυπαίθριων.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις για τα τετραγωνικά των κτηρίων που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης, προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σε περιπτώσεις που, αν και οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτήριά τους, οι διοικήσεις των δήμων δεν τις υπολόγιζαν στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών.

Τα ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο. Για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, υπολογίζονται τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, η τιμή ζώνης, και η παλαιότητα του κτηρίου, που πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή ΤΑΠ, τον οποίο καθορίζει επίσης το δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: