Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Παράταση 20 ημερών για την καταβολή οφειλών



Περίπου 20 ημέρες επιπλέον στη διάθεσή τους θα έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία. Με ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε την παράταση της λήξης της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων που εξέπνεε στις 30 Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνουν:

• Την εισφορά αλληλεγγύης
• Το τέλος επιτηδεύματος
• Την έκτακτη εισφορά των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης
• Το φόρο για την υπαγωγή στην περαίωση και
• Την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Είχε προηγηθεί η παράταση της προθεσμίας έως τις 13 Ιανουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση των πινακίδων.

Λίγες ημέρες πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Η ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο φορολογικό νόμο που θα αφορά την αλλαγή του ΚΒΣ και θα κατατεθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η ρύθμιση -σύμφωνα με πληροφορίες- θα δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ακόμη και σε 60 δόσεις που εκτός της τελευταίας, δεν θα μπορούν να είναι μικρότερες των 300€. Όσο πάντως λιγότερες οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση από τις προσαυξήσεις, που μπορεί να φτάσει και το 100% αν η πληρωμή της οφειλής γίνει εφάπαξ.

Ιδιωτικές εταιρίες για την είσπραξη

Πάντως, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπολογίζονται σε περίπου 42δισ.€, το ΥΠΟΙΚ επιστρατεύει και ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, ελεγκτικούς οίκους και νομικά γραφεία. Αρχικά ο ρόλος τους θα είναι ο εντοπισμός των οφειλετών καθώς το κομμάτι της είσπραξης παραμένει προς το παρόν στις εφορίες. Οι ιδιώτες θα αμείβονται με ποσοστό επί των ποσών που θα φέρουν στα Δημόσια ταμεία.

Ελπίδες από τα «φουσκωμένα» τεκμήρια

Την ίδια στιγμή σημαντική ενίσχυση για τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αποτελέσουν το 2012 τα νέα σημαντικά αυξημένα τεκμήρια. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός όσων βρέθηκαν το 2011 στα γκισέ της εφορίας εξαιτίας των τεκμηρίων και υπολογίζονται σε περίπου 1,3εκ€.

Όμως επειδή οι αυξήσεις στα τεκμήρια είναι οριζόντιες, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000€ ο πέλεκυς πέφτει επί δικαίων και αδίκων.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός 65χρονου έγγαμου συνταξιούχου του ΟΓΑ που λόγω ηλικίας έχει μειωμένα τεκμήρια κατά 30% και αφορολόγητο 9.000€ ενώ δηλώνει ετήσιο εισόδημα 6.500€. Επειδή όμως νοικιάζει ένα σπίτι 80τ.μ. και έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. 1.200 κυβικών και ένα μικρό σπίτι στο χωριό 70τ.μ. θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 9.716€ που σημαίνει ότι χάνει και το αφορολόγητο των 9.000 και αντί για μηδενικό φόρο θα κληθεί να πληρώσει 472€ φόρο.

Το ΥΠΟΙΚ πάντως ανέστειλε την εφαρμογή για 3 μήνες έως τον Απρίλιο της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών και για 1 χρόνο έως το 2013 της φορολόγησης με 20% των εσόδων από διαφημίσεις, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερη ζημιά θα κάνουν στην αγορά παρά θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: