Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Πουλάει ελληνικό ελαιόλαδο με τιμή 82 Ευρώ το κιλό

Κι ενώ στη Λέσβο βουλιάζουμε στη μιζέρια και ….πάντα λέμε φταίνε οι άλλοι… αξίζει να δούμε ένα παράδειγμα για το ελαιόλαδο….



Ο Ελληνας που έβαλε το ελαιόλαδο στις βιτρίνες του «Harrods»
Με πτυχίο Νομικής και προϋπηρεσία σε διαφημιστική ως copywriter, ο Γιώργος Κολιόπουλος έγινε ο επιχειρηματίας που είδε το ελληνικό λάδι ως τον «υγρό χρυσό» και εισέβαλε στις αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Αμπου Ντάμπι, αλλά και στις πανάκριβες βιτρίνες του λονδρέζικου πολυκαταστήματος «Harrods».


Το «λ» ή «Lambda», όπως ονομάζεται το ελαιόλαδο πολυτελείας, πήρε το όνομά του από το αρχικό γράμμα της λέξης «λάδι» και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε ένα πανίσχυρο brand name, γεγονός που οφείλεται στην προσπάθεια του κ. Κολιόπουλου να δημιουργήσει ένα προϊόν πολυτελείας σε πανάκριβο gift box, το οποίο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει βγει ποτέ στο εξωτερικό, κατάφερε μέσω του laptop του να διαδώσει το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές και να κυριαρχήσει στις βιτρίνες του «Harrods».

Λάδι πολυτελείας


Το πρώτα πράγματα που τραβάνε την προσοχή στο «λ» είναι το μπουκάλι του και η θήκη πολυτελείας. Θα μπορούσε να παραπέμπει σε άρωμα ή σε ένα ακριβό ουίσκι, σε καμία περίπτωση όμως σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης. «Ηθελα να δημιουργήσω ένα κόσμημα στο τραπέζι. Το μπουκάλι είναι χειροποίητο. 

Ακόμα και η ετικέτα πίσω μπαίνει με το χέρι, όπως και ο φελλός. Ηθελα να φτιάξω ένα προϊόν μαγικό, να σε ταξιδεύει στη γεύση», αναφέρει ο κ. Κολιόπουλος και συνεχίζει: «Εκανα μια έρευνα αγοράς και έμαθα ότι η περιοχή Κριτσά Κρήτης είχε βραβευτεί δύο φορές σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τη χαμηλή οξύτητα που έχει το λάδι της (κάτω από 08).


Τους προσέγγισα για να συζητήσουμε το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τυποποιητές για μένα. Αγκάλιασαν την προσπάθεια και ξεκίνησε η συνεργασία μας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός ultra premium brand από ελληνικά χέρια με στόχο την παγκόσμια αγορά. 

Μπορώ να μιλήσω άφοβα για την ποιότητά του, καθώς το προϊόν μου έχει περάσει από επίσημες χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις. Πήρα, μάλιστα, και ασημένιο βραβείο στο New York Festival, αλλά στοχεύω στο χρυσό», τονίζει χαρακτηριστικά και οι πρωτιές του «Lambda» δεν σταματούν εδώ.


Είναι το πρώτο λάδι πολυτελείας στον κόσμο, το πρώτο λάδι στο οποίο αναγράφεται η ultra premium κατηγορία του, μια κατηγορία η οποία πήρε το όνομά της από τον ίδιο τον κ. Κολιόπουλο. Οπως αναφέρει: «Εφερα το premiumization που εφαρμόζεται χρόνια στα ποτά στο λάδι. Η κατηγορία ultra premium δεν υπήρχε, αλλά αποφάσισα να το πω εγώ έτσι».


Ακόμη, το «λ» είναι το πρώτο ελαιόλαδο που διατίθεται σε συσκευασία λευκών αποχρώσεων, σε αντίθεση με τα γήινα χρώματα που έχουν οι υπόλοιπες. Είναι το πρώτο σε τόσο ακριβή συσκευασία δώρου παγκοσμίως (€150 ή $180), αλλιώς €41 το μπουκάλι (500 ml), κι όπως τονίζει ο κ. Κολιόπουλος, το «λ» αναβαθμίζει εξίμισι φορές την προστιθέμενη εξαγώγιμη αξία του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό. Ο κ. Κολιόπουλος θεωρεί ότι το «Lambda» είναι η προστιθέμενη αξία που δεν δίνει η Ελλάδα στον εαυτό της, δηλαδή είναι μια ανάγκη που έχουν όλοι οι Ελληνες να λένε από τον καναπέ τους ότι έχουν το καλύτερο λάδι στον κόσμο και να μην κάνουν απολύτως τίποτα.


«Εγώ απλώς το έκανα πράξη αυτό. Είναι ένα πάθος που είχα να φωνάξω ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Δεν πρέπει να θεωρούμε το λάδι ακριβό γιατί σηκώνει “στις πλάτες του” 6,5 φορές την προστιθέμενη εξαγώγιμη αξία του ελαιολάδου στο εξωτερικό. Δηλαδή, από εδώ και πέρα ο Ελληνας παραγωγός-τυποποιητής όταν θα πάει να πουλήσει ξανά σε Αγγλους ή σε Γάλλους θα ανεβάζει αυτομάτως την αξία. Ο,τι κάνει δηλαδή εδώ και χρόνια ο Δυτικός. Η Ferrari, για παράδειγμα, είναι παράλογα ακριβή, όμως ο Ιταλός δεν αναρωτιέται ποτέ γιατί είναι ακριβή. Η Ferrari “σηκώνει” όλα τα ιταλικά αυτοκίνητα -και τη Fiat και την Alfa Romeo και τη Lancia- και ο Ιταλός ζητάει παραπάνω εξαγώγιμα».

Ο δρόμος μέχρι τα «Harrods»


Oπως συνηθίζει να αναφέρει ο δημιουργός και εμπνευστής του «Lambda», είναι το πρώτο λάδι που δεν φτιάχτηκε από ελιές, αλλά από βιβλία. Είναι καρπός εγκεφαλικής σκέψης. Hθελε να εξάγει το ελληνικό λάδι με ένα πρωτότυπο και πολυτελές τρόπο και η ιδέα υλοποιήθηκε μέσω του υπολογιστή. Βέβαια, όπως τονίζει: «Για να το λανσάρω το 2007, έστειλα 80 χειροποίητες κασετίνες με κούριερ σε trendsetters και δημοσιογράφους γκουρμέ.


Στην Ντονατέλα Βερσάτσε, στον Ιαν Σράγκερ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του «Studio 54» και δημιουργός του πρώτου boutique hotel μαζί με τον Φίλιπ Σταρκ, στους “Los Angeles Times” και στους “New York Times”. Οχι απαραίτητα για να τους κάνω πελάτες, αλλά για να διαδοθεί το “Lambda” μέσω του word of mouth. Eγινε το πρώτο λανσάρισμα και ήρθε το πρώτο παγκόσμιο δημοσίευμα στο “Wallpaper” πέντε μήνες μετά. Ηταν ένας από τους στόχους μου, αφού κατά τη γνώμη μου αποτελεί την επιτομή του design το συγκεκριμένο περιοδικό. Ο διανομέας μου στην Αγγλία κατάφερε εν μέσω ύφεσης να το βάλει, παρόλο που υπήρχαν και άλλα λάδια στην Αγγλία. Ελέγχθηκε εξονυχιστικά για να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι».


Αλλά ο δρόμος μέχρι τα «Harrods» δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ελληνική γραφειοκρατία δημιούργησε τα πρώτα εμπόδια για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως αναφέρει ο κ. Κολιόπουλος «μέχρι την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν υπήρχε η στήριξη της Πολιτείας. Ξεκίνησα μόνος μου με δικά μου κεφάλαια, γιατί αν ζήταγα επιδότηση για κάτι τόσο καινοτομικό θα ήταν μάταιο. Και τα προβλήματα δεν άργησαν. Είχα τον πρώτο μου δισεκατομμυριούχο πελάτη από το Μπέβερλι Χιλς και παρήγγειλε online. Δούλευα στο διαμέρισμά μου. Είχα μόνο χονδρική. Ηθελα να στήσω ένα σύστημα με πιστωτικές κάρτες για να πουλάω και λιανική.


Στήνω το σύστημα και πάω στην εφορία να ζητήσω να μου επιτρέψουν να λειτουργήσω κανονικά. “Από το διαμέρισμά σου αποκλείεται να πάρεις λιανικό”, μου είπαν. Κάποια στιγμή ύστερα από δύο μήνες, και αφού πείστηκαν ότι πρόκειται για σημαντική δουλειά, μου έδωσαν την άδεια. Από το “Harrods” μέχρι εδώ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Θα έπρεπε ίσως ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Ανάπτυξης να φτιάξουν ένα ειδικό συμβούλιο, το οποίο κάθε δύο-τρεις μήνες θα φροντίζει εξωστρεφείς επιχειρήσεις που φτιάχνονται με 3.000 ευρώ και αγοράζει την ιδέα ο ξένος».


Σήμερα ο κ. Κολλιόπουλος μέσω της εταιρίας του Speiron, εκτός από το κλασικό μπουκάλι «λ», λανσάρει το πρώτο υπογεγραμμένο ελαιόλαδο στον κόσμο. Ο αγοραστής μπορεί να το παραγγείλει με την υπογραφή του σε μεταξοτυπία, ενώ περικλείεται σε χειροποίητη κασετίνα από λευκό λακαρισμένο μασίφ ξύλο, με δύο πλακέτες λευκόχρυσου σε αριθμημένο μπουκάλι, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το νέο εξαγωγικό του προϊόν που αναμένεται να εντυπωσιάσει εξίσου.




Μυτιλήνη Lesvosnews Λέσβος Lesvos news


Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Γαλάζιες Σημαίες 2012 | Bραβευμένες ακτές και μαρίνες


ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή
ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι/Camping
Αρωγή
Φανάρι/Δημοτική
Μέση
ΞΑΝΘΗ [1]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
ΚΑΒΑΛΑ [16]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Πρίνος / Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11]
Δήμος Βόλβης
Σερραϊκή
Ασπροβάλτα
Βρασνά
Νέα Βρασνά
Σταυρός Κεντρική
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Νέοι Επιβάτες
Περαία
Ποταμός
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [35]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Αρμενιστής
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Δήμος Κασσάνδρας
Σάνη 2
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 3
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
ΠΙΕΡΙΑ [10]
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Περίσταση
Παραλία
Καλλιθέα
Κορινός
Δήμος Δίου - Ολύμπου
Λεπτοκαρυά 1
Σκοτίνα
Παντελεήμονας 1
Πλαταμώνας 1
Ν. Πόροι
ΛΑΡΙΣΑ [6]
Δήμος Τεμπών
Νέα Μεσάγγαλα 1
Νέα Μεσάγγαλα 2
Νέα Μεσάγγαλα 3
Δήμος Αγιάς
Βελίκα/Σπιτάκι
Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή
Σωτηρίτσα
ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]
Δήμος Νοτίου Πηλίου
Καλά Νερά
Κορώπη/Μπούφα
Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών
Δήμος Βόλου
Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς
Άναυρος
Αλυκές
Παγασών/Βόλος
Αμαρυλίδα
Αμφάνων
Πευκάκια
Χρυσή Παναγιά
Δήμος Σκιάθου
Κουκουναριές
Μεγάλη Άμμος
Βρομόλιμνος
Μάραθα
ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8]
Δήμος Στυλίδας
Γλύφα
Δήμος Μώλου  - Αγ. Κωνσταντίνου
Καμένα Βούρλα/Γαλήνη
Δήμος Λοκρών
Σκάλα Αταλάντης
Τραγάνα
Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή
Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
Λιβρίχιο
Σουβάλα
ΕΥΒΟΙΑ [2]
Δήμος Χαλκιδέων
Αλυκές Δροσιάς
Δήμος Ερέτριας
Ερέτρια 3
ΒΟΙΩΤΙΑ [2]
Δήμος Τανάγρας
Πλάκα Δηλεσίου
Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας
Άγιος Ισίδωρος
ΑΤΤΙΚΗ [12]
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Μπρεξίζα
Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Ανάβυσσος / Κεντρική
Λαγονήσι 1 / Grand Beach
Λαγονήσι 2 / Mediterraneo
Λαγονήσι 3 / Κοχύλια
Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης
Βούλα A
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]
Δήμος Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Λουτράκι/Μπούτσι
Δήμος Βέλου - Βόχας
Κοκκώνι
Βραχάτι
Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Ξυλόκαστρο/Πευκιάς
Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών
Καμάρι
Μελίσσι
Συκιά
Δερβένι
ΑΡΓΟΛΙΔΑ [2]
Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα
Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
ΑΡΚΑΔΙΑ [1]
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Καλλιστώ
ΛΑΚΩΝΙΑ [7]
Δήμος Μονεμβασιάς
Νεάπολη
Αρχάγγελος
Πλύτρα/Παχιάμμος
Τηγάνια
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Σκουτάρι
Μαυροβούνι 1
Μαυροβούνι 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]
Δήμος Καλαμάτας
Μικρή Μαντίνεια
Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα
Δήμος Τριφυλίας
Άι Λαγούδης
Καλό Νερό
ΗΛΕΙΑ [7]
Δήμος Πύργου
Σκαφιδιά
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2
Λουτρά Κυλλήνης 1
Λουτρά Κυλλήνης 2
ΑΧΑΙΑ [4]
Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Καλογριά
Λακκόπετρα
Νιφορέικα
Τηγάνια
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]
Δήμος Ναυπάκτου
Ψανή
Γρίμποβο
ΚΕΡΚΥΡΑ [35]
Δήμος Κέρκυρας
Κομμένο
Κοντόκαλι
Αλυκές Ποταμού
Μπαρμπάτι
Ύψος
Δασιά
Καλαμιώνας
Κερασιά
Νησάκι/Κρουζερή
Γιμάρι
Περίθεια/Άγ. Σπυρίδωνας
Αλμυρός
Απράος Καλαμάκι
Ρόδα
Canal d’Amour
Άγιος Στέφανος
Αρίλλας
Αστρακερή
Σιδάρι
Παλαιοκαστρίτσα
Έρμονες
Γλυφάδα
Κοντογιαλός
Άγιος Ματθαίος
Άγ. Ιωάννης Περιστερών
Ίσσος
Μεσογγή
Μωραΐτικα
Χαλικούνας
Άγιος Γεώργιος
Μαραθιάς
Μπενίτσες
Άγιος Γόρδιος
Αυλάκι
Δαφνίλα
ΛΕΥΚΑΔΑ [7]
Δήμος Λευκάδας
Άη Γιάννης
Λευκάδα/Γύρα
Άγ. Νικήτας-Πευκούλια
Κάθισμα 1
Κάθισμα 2
Πόρτο Κατσίκι
Νυδρί
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]
Δήμος Κεφαλονιάς
Ξι
Πετανοί
Πλατύς Γιαλός
Μακρύς Γιαλός
Αγ. Βαρβάρα / Κατελειός
Άβυθος
Λουρδάς
Άμμες
Σκάλα
Αράγια Πόρου
Μύρτος
ΖΑΚΥΝΘΟΣ [9]
Δήμος Ζακύνθου
Αλυκανάς 1
Αλυκανάς 2
Αλυκές 1
Αλυκές 2
Άμπουλα Ψαρού
Τσιλιβή
Μπούκα
Άμπουλα Τραγάκι
Κατραγάκι
ΧΑΝΙΑ [25]
Δήμος Καντάνου Σελίνου
Παχειά Άμμος
Χαλίκια
Λιμνάκι
Γραμμένο
Βουλισμένη
Δήμος Κισσάμου
Φαλάσαρνα
Δήμος Πλατανιά
Πλατανιάς
Πλατανιάς /Λιμανάκι
Δήμος Χανίων
Σταλός
Άγιοι Απόστολοι 1
Άγιοι Απόστολοι 2
Χρυσή Ακτή
Αγία Μαρίνα
Καλαμάκι
Νέα Χώρα
Μαράθι
Σταυρός
Άγιος Ονούφριος
Καλαθάς
Δήμος Αποκορώνου
Μαϊστράλι
Καλύβες Ξυδά
Κυανή
Αλμυρίδα
Καβρός
Περαστικός
ΡΕΘΥΜΝΟ [18]
Δήμος Ρεθύμνης
Ρέθυμνο 1
Ρέθυμνο 2
Ρέθυμνο 3
Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια
Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6
Περιβόλια
Αδελιανός Κάμπος Α
Πηγιανός Κάμπος
Σκαλέτα
Δήμος Μυλοποτάμου
Πάνορμος/Λίμνη
Λιανός Κάβος Λαυρίς
Μπαλί Βαρκότοπος
Μπαλί Λιβάδι
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δαμνόνι
Πλακιάς
Σούδα
Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι
Ροδάκινο
ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]
Δήμος Μαλεβιζίου
Ελληνοπεράματα
Φόδελε
Αμμουδάρα 1
Αμμουδάρα 4
Αμμουδάρα 5
Δήμος Χερσονήσου
Λιμένας Χερσονήσου 5
Άγ. Γεώργιος 1
Άγ. Γεώργιος 3
Ανισαράς
Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι
Δράπανος
Ποταμός
Ποταμός Α
Δήμος Φαιστού
Μάταλα
ΛΑΣΙΘΙ [40]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Σπηλιάδα
Πόρος 1
Πόρος 2
Ελούντα
Πηγαϊδάκια Ελούντας
Σχίσμα
Ελούντα 1
Δρήρος
Χιόνα
Πλάκα
Χαβάνια 2
Άγιος Νικόλαος 1
Άγιος Νικόλαος 3
Αμμούδι
Κιτροπλατεία
Άμμος/Μαρίνα
Αλμυρός
Άμμος/Δημοτική
Πήλος
Αμμουδάρα
Βούλισμα
Άγ. Παντελεήμονας
Δήμος Σητείας
Σητεία 1/Γαλλικό
Σητεία 2/Πέτρα
Σητεία 3/Καραβόπετρα
Βάι/Φοινικόδασος
Κουρεμένος
Χιόνα
Κάτω Ζάκρος
Βουρλιά
Λιμανάκι
Ανάληψη
Δήμος Ιεράπετρας
Μακρύγιαλος/Λαγκούφα
Ιεράπετρα 1 /Δημοτική
Ιεράπετρα 2 /Δημοτική
Αγία Φωτιά
Μύρτος
Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης
Κουτσουνάρι 2
Καθαράδες 1
ΡΟΔΟΣ [32]
Δήμος Ρόδου
Κιοτάρι 3
Λάρδος 1
Λάρδος 3
Αφάντου 2
Κολύμπια
Κολύμπια Α - Λιμανάκι
Αμμούδες/Φαληράκι
Βαγιές/Λαδικό
Βίγλα
Γούρνες
Καβουράκια
Καλλιθέα
Καταφύγιο
Κόκκινα
Λαδικό/Άντονυ Κουίν
Λαδικό Β/Πλάκα
Μαντώματα
Μαύρος Κάβος
Τραουνού Σπηλιές
Φαληράκι/Καθαρά
Φαληράκι/Καστράκι
Φαληράκι/Τραουνού
Φαληράκι A
Φαληράκι B
Φαληράκι C
Φαληράκι 1
Φαληράκι 2
Φαληράκι 3
Φαληράκι 4
Φαληράκι 5
Ρένη 1
Τριάντα Β
ΚΩΣ [5]
Δήμος Κω
Γουρνιάτης
Τρούλος
Άκρο Χελώνας
Πευκοκεφαλή/Άγιος Φωκάς
Λάμπη
ΘΗΡΑ [3]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Καμάρι 1
Καμάρι 2
ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι
ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
ΠΑΡΟΣ [4]
Δήμος Πάρου
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος
ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης
ΑΝΔΡΟΣ [3]
Δήμος Άνδρου
Μπατσί
Άγιος Πέτρος
Χρυσή Άμμος
ΚΕΑ [1]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος
ΣΑΜΟΣ [4]
Δήμος Σάμου
Πυθαγόρειο
Ποτοκάκι 1
Ποτοκάκι 2
Γλυκόριζα
ΧΙΟΣ [1]
Δήμος Χίου
Όρμος Λω
ΛΕΣΒΟΣ [7]
Δήμος Λέσβου
Τσαμάκια
Κανόνι Θέρμης
Μόλυβος
Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι
Κάγια
Σκάλα Ερεσσού
Νυφίδα
ΛΗΜΝΟΣ [3]
Δήμος Λήμνου
Εβγάτης/Ζεματάς
Άγ. Ιωάννης
Θάνος
ΜΑΡΙΝΕΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]
Δήμος Σιθωνίας
Μαρίνα Πόρτο Καρράς
Δήμος Κασσάνδρας
Μαρίνα Σάνη
ΑΤΤΙΚΗ [2]
Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου
ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]
Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Μαρίνα Ξυλοκάστρου
ΛΕΥΚΑΔΑ [1]
Δήμος Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
ΚΕΡΚΥΡΑ [1]
Δήμος Κέρκυρας
Μαρίνα Γουβιών
ΛΑΣΙΘΙ [1]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Μαρίνα Αγ. Νικολάου
ΚΩΣ [1]
Δήμος Κω
Μαρίνα Κω

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αξιοποίηση, ναι. Εκποίηση; Οχι!


 
Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
OΙ ΕΝΤΟΝΕΣ πιέσεις της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για ταχεία πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα για εκποίηση δημόσιας περιουσίας, σε μια περίοδο που οι αξίες στη χώρα μας βρίσκονται στο ναδίρ, προκαλούν εύλογα ανησυχία και προβληματισμό. Οι δανειστές μας βλέποντας τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να εξαντλείται, αλλά και τα περιθώρια νέων περικοπών και μειώσεων στα εισοδήματά τους να στενεύουν απελπιστικά, προσπαθούν να εξασφαλίσουν έσοδα από τον έλεγχο των «ασημικών»του κράτους μας, τα οποία στις τρέχουσες εξευτελιστικές αποτιμήσεις τους «εγγυώνται» σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.

Η ΝΕΑ ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, καλείται να αποκρούσει τις πιέσεις αυτές και να λειτουργήσει με τον ψύχραιμο, διαφανή και αποτελεσματικό εκείνο τρόπο που θα εξασφαλίζει αφενός την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της χώρας και των πολιτών της και αφετέρου τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικών τομέων οικονομικής δραστηριότητας, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εθνική κυριαρχία. Είναι προφανές για παράδειγμα ότι η εκμίσθωση, έστω και μακροχρόνια, ορισμένων δραστηριοτήτων είναι σαφώς προτιμότερη από την οριστική εκποίηση υποδομών, εγκαταστάσεων ή δημόσιας γης.

ΚΑΝΕΙΣ δεν αντιλέγει στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Και ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν δέχονται ότι το κράτος είναι συνήθως κακός επιχειρηματίας. Υπάρχουν, όμως, έξυπνες ιδέες και έντιμες λύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν αυτό που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ακατόρθωτο: και την πίττα –σχεδόν- ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο... Μια τέτοια πρόταση έστειλε στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ο διαπρεπής συνταγματολόγος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος. Ιδού πώς τη συνοψίζει ο ίδιος:

«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ πιέζεται από τους δανειστές του να προχωρήσει σε άμεση εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, η οποία λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος (''συντεταγμένη χρεωκοπία'') και του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Για να αποφευχθεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αντιπροτείνει ένα σύνθετο σχήμα, με άξονα το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου), ως εξής:

Το Δημόσιο να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα αντικειμενικής αξίας και/ή μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων λογιστικής αξίας συνολικού ύψους κατά προσέγγιση 50 δισ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ να διαιρεθεί σε 250 εκατ. προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου, αξίας 100 ευρώ η καθεμιά, και μία κοινή μετοχή. Η μοναδική κοινή μετοχή παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου, ενώ οι προνομιούχες διατίθενται σε δημόσια εγγραφή με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό (για να μη θιγεί η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος). Το προϊόν της εγγραφής (25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Δεδομένου ότι σήμερα κυκλοφορούν (μετά το PSI+) ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται στο 15%-18% της ονομαστικής τους αξίας, το ποσό των 25 δισ. αρκεί για να υποβληθεί δημόσια προσφορά στην τιμή περίπου των 25 λεπτών ανά ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από την τρέχουσα, και να επαναγορασθεί (και ακυρωθεί) χρέος σχεδόν 100 δισ. Οι προνομιούχες μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ θα διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες. Στην πρώτη θα ενταχθούν όσοι επενδυτές επιθυμούν φορολογική ''αμνηστία'' για την προέλευση των κεφαλαίων τους που θα εισπράττουν χαμηλό μέρισμα, π.χ. 1%. Η εξαγγελία της μετοχοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ θα συνοδευθεί από ένα μαζικό κύμα ασκήσεως διώξεων, καταλογισμού φόρων, προστίμων κ.λπ. σε όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα που εξήγαγαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογείται το ''πόθεν έσχες'' από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να εξωθηθούν στην αγορά μετοχών. Στη δεύτερη από τις υποκατηγορίες προνομιούχων μετοχών θα συμπεριληφθούν όσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για φορολογική αμνηστία, προφανώς επειδή δικαιολογούν το ''πόθεν έσχες''. Αυτές θα αποφέρουν υψηλό ετήσιο μέρισμα, π.χ. 10% του καταβεβλημένου κεφαλαίου, που θα αποτελεί και το βασικό κίνητρο αγοράς των μετοχών. Για να διασφαλισθεί η καταβολή των μερισμάτων, το ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ κάποιο ποσοστό από τις εισπράξεις ενός συγκεκριμένου και αποδοτικού φόρου (π.χ. του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών). Ούτως ή άλλως, με ένα μέσο μέρισμα της τάξης του 5%-6%, το ποσό της ετήσια καταβολής δεν θα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ ή το μισό περίπου των τόκων που καταβάλλονται σήμερα για τα κρατικά ομόλογα των 100 δισ. ευρώ που θα ακυρωθούν. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχουν εισφερθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα εκποιούνται σταδιακά, όταν επιτυγχάνεται για το καθένα δίκαιη τιμή (κατ’ εκτίμηση της ελεγχόμενης από το ίδιο το Δημόσιο διοίκησης) και δεδομένου ότι στο μεταξύ με τη μείωση του δημόσιου χρέους θα έχει βελτιωθεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με το τίμημα της εκποίησης θα γίνεται τμηματική επιστροφή κεφαλαίου στους προνομιούχους μετόχους, έως ότου εξοφληθούν για το σύνολο της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους, οι οποίες τότε θα ακυρωθούν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (όσα δεν εκποιηθούν) επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο.

Με ένα παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί η άμεση βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας χωρίς λεηλασία της δημόσιας περιουσίας».

Η πρόταση του καθηγητή Χρυσόγονου είναι εξαιρετική. Και δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλες, εξίσου «έξυπνες» και αποτελεσματικές. Αρκεί οι κυβερνώντες να διαθέτουν τη στοιχειώδη εκείνη πολιτική βούληση και πυγμή που απαιτείται προκειμένου και να αξιοποιήσουμε την εθνική μας περιουσία, για να μειωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος, χωρίς να ληφθούν νέα επαχθή μέτρα λιτότητας, αλλά και να διασώσουμε την εθνική μας περιουσία, που είναι προφανές ότι... ορέγονται διακαώς οι δανειστές μας.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=18&id=159399

ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ​!


ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙΣ , ΕΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ
ΜΙΚΡΟ ( ή μάλλον μηδαμινό ) ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ....! ! !
ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ:
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΗΓΑΓΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΣΕ 150 ΧΩΡΕΣ ΑΝΑ TΟΝ ΚΟΣΜΟ..
Η ΕΥΒΟΙΑ (ΕΥ + ΒΙΟΣ = ΣΩΣΤΟΣ ΒΙΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΒΩΞΙΤΗ (ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ
ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ... ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...
Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΡΑΚΗ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ), ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ,
ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΣΜΙΟ... 60.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ...
ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΙΑ (ΔΕΣ ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ
ΣΤΗ ...ΛΗΜΝΟ, Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ
ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ) "ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ" .....
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ............
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΣΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ...)
ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ...ΑΠΟΘΗΚΕΣ....
ΝΤΙΚ ΤΣΕΙΝΙ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ ...) ΚΛΠ. ΚΛΠ..........
ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ............
ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ....Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε
την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και
συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας.
Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο
επιφυλακής τα 150 !
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών,
Θεσσαλονίκης, Μύκονου,
Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν,
αποτελεί ένδειξη για
την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.
Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από
ξένο επενδυτή
για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί
υπεδάφους από την
TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας
«Επενδυτής» στις
23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ. Γύρω στο
ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων
ουρανίου και άλλων σπανίων
μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους..
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες
επιστήμονες και κάνει
λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με
συμπύκνωμα ουρανίου
16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και
λανθάνιο, που έχουνε
εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας.
Αποτελεί ένα
από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ.
Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998)
ήταν 20.000 δολάρια
το γραμμάριο!.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από
τα παραπάνω,
εμπεριέχονται 48 εκατ. Τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά
$ 960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι): 960
τετράκις εκατομμύρια δολ.!!!!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000 Διαβάστε το δυνατά (96
δισεκ. δολ.!!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ....
Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία.....
ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ....