Τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή τα φροντίζουν τροφοί, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λευχαιμία, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές στηρίζουν το πόρισμα αυτό σε 14 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 6.108 παιδιά με λευχαιμία και 13.704 υγιή παιδιά.

Όπως υποστηρίζουν, οι εμπειρίες κοινωνικοποίησης και η επαφή από μικρή ηλικία με άλλα παιδιά, παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση λευχαιμίας.

Η επικεφαλής του προγράμματος, Πατρίσια Μπάφλερ, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αναφορικά με το δυνητικό ρόλο μιας μόλυνσης ή της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο στοιχεία που "πυροδοτούν" την εμφάνιση λευχαιμίας στα παιδιά. Το πρώτο μπορεί να είναι μια γενετική μετάλλαξη στη μήτρα. Το δεύτερο μπορεί να είναι η μετάδοση μιας μόλυνσης από τα πολύ μικρά παιδιά, η οποία προκαλεί μια "εσφαλμένη ανταπόκριση" του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση λευχαιμίας.

Ως αποτέλεσμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δοκιμάζεται από κρυολογήματα και άλλες ήπιες ασθένειες που τους μεταδίδουν τα άλλα παιδιά στο βρεφονηπιακό σταθμό ή τα παιδιά με τα οποία βρίσκονται συχνά μαζί, το δεύτερο στοιχείο, ουσιαστικά εξουδετερώνεται.

Ο ακριβής μηχανισμός εκδήλωσης της λευχαιμίας δεν είναι ακόμη γνωστός, επισήμανε η Μπάφλερ στο BBC, όμως καμία από αυτές τις έρευνες δεν έδειχνε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λευχαιμίας από τις κοινωνικές εμπειρίες των παιδιών.

"Φαίνεται ότι η απόκτηση εμπειριών (κοινωνικοποίησης) νωρίς στη ζωή προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα απ' ό,τι αν το παιδί είναι απομονωμένο και δεν έρχεται συχνά σε επαφή με ένα μεγάλο αριθμό αδελφών ή άλλων παιδιών σε μία ομάδα", επεσήμανε.