Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γεννηθεί παιδί από κατεψυγμένο ωάριο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γυναικολόγος και ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Μηνάς Μαστρομηνάς.

Η μητέρα που κατέψυξε το ωάριο της είναι τώρα 40 ετών και διανύει ήδη τον τέταρτο μήνα της κύησης.

Η νέα επαναστατική μέθοδος ονομάζεται υαλοποίηση και δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάρια τους, ώστε μετά από χρόνια και ενώ δεν είναι σε θέση να συλλάβουν φυσιολογικά, μπορούν να αποψύχουν τα ωάρια αυτά και να τα γονιμοποιούν.

Η μέθοδος αυτή δίνει ελπίδα σε πολλές γυναίκες και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμούν να φυλάξουν τα ωάριά τους πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή σε πιθανές καταστρεπτικές γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα κατάψυξης μόνο εμβρύων, δηλαδή γονιμοποιημένων ωαρίων.

Η υαλοποίηση, μέθοδος που σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία, εφαρμόζεται ήδη σε Αμερική, Αυστραλία ,Ισπανία και Ιταλία.

Ήδη στις χώρες που χρησιμοποιείται η μέθοδος έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1400 παιδιά, ενώ η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα στον κόσμο και η τρίτη στην Ευρώπη στην οποία θα γεννηθεί παιδί με τη μέθοδο της υαλοποίησης.