Οι άνδρες που τα καταφέρνουν καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης, έχουν και πιο υγιές σπέρμα, ενώ οι άνδρες με χαμηλές επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, τείνουν να έχουν λιγότερο και χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, σύμφωνα με έρευνα του εξελικτικού ψυχολόγου Τζόφρι Μίλερ του πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, η σχέση μεταξύ νοημοσύνης και σπέρματος σημαίνει ότι η εξυπνάδα αποτελεί ένα "μήνυμα" για τη συνολικότερη υγεία ενός άνδρα προς τις γυναίκες που αναζητούν σύντροφο με υγιή γονίδια.

Όπως υποστηρίζει, νοημοσύνη και ποιότητα σπέρματος συνδέονται μέσω ενός πολύπλοκου ιστού βιολογικών και περιβαλλοντικών διαδραστικών σχέσεων, που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά για να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαλέξουν το ταίρι τους.

Ο Μίλερ και η ομάδα του ανακάλυψαν τη στατιστική σχέση σπέρματος-νοημοσύνης μελετώντας στοιχεία χιλιάδων βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, που είχαν δώσει τόσο τεστ νοημοσύνης όσο και σπέρμα και διαπίστωσαν ότι υπάρχει όντως συσχέτιση μεταξύ καλού σπέρματος και καλής νοημοσύνης.

Ακριβώς για ποιο λόγο υπάρχει η ανωτέρω σχέση είναι ασαφές. Πάντως, σύμφωνα με τον Μίλερ σχεδόν όλα τα ζώα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για εύρεση συντρόφου, έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά για να προσελκύσουν το άλλο φύλο.