Ο ιός του AIDS κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ και 100 περίπου χρόνια, σύμφωνα με αναλύσεις ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εμφανίστηκε στην υποσαχάρεια Αφρική αρκετές δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Η νέα εκτίμηση τοποθετεί την αρχή του AIDS μεταξύ των ετών 1884 - 1924, με πιθανότερο έτος το 1908, ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν το 1930 ως έτος εμφάνισης του ιού.

Το AIDS αναγνωρίσθηκε επίσημα από τους γιατρούς το 1981, συνεπώς ο κυκλοφορούσε στους ανθρώπους πάνω από 70 χρόνια, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η νέα ημερομηνία συμπίπτει με την εποχή ανόδου των πόλεων της Αφρικής λόγω της αποικιακής εξάπλωσης από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτιμούν ότι η ταχεία αστική ανάπτυξη που ακολούθησε, βοήθησε την αρχική φάση εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρόιτερ, Associated Press και BBC.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός ΗΙV προήλθε από έναν ιό χιμπαντζή, που μεταπήδησε σε ανθρώπους στο νοτιοανατολικό Καμερούν, όταν ορισμένοι ντόπιοι έσφαξαν μολυσμένους χιμπατζήδες για να τους φάνε.

Ως πιθανότερη πόλη για την αρχική εξάπλωση του ιού, θεωρείται πλέον η Κινσάσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου πιθανότατα εγκαταστάθηκαν μετανάστες-φορείς του ιού, οι οποίοι πριν ζούσαν σε απομακρυσμένες επαρχίες, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός.