Μία νέα κλινική έρευνα που έγινε σε 300 ασθενείς δίνει ελπίδες σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού όπως αποδείχθηκε ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο Φαμπριδίνη είχαν αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματός τους.

Η κλινική έρευνα τρίτης φάσης (τελευταίο στάδιο πριν από το αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά) έγινε από τον Άντριου Γκούντμαν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη και τους συναδέλφους του σε 33 κέντρα θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις ΗΠΑ και στον Καναδά.


Φάρμακο - ελπίδα για σκλήρυνση
Συνολικά 301 άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή λάμβαναν για 14 εβδομάδες είτε το φάρμακο Φαμπριδίνη (10), είτε ψευδοφάρμακο.

Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματός τους ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην ομάδα που λάμβανε Φαμπριδίνη (35%) απ' ό,τι στην ομάδα που λάμβανε ψευδοφάρμακο (8%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η εταιρεία που έχει φτιάξει το φάρμακο αυτό υπέβαλε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έγκριση της κυκλοφορίας του στην αγορά.