Ένα εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο επέβαλε η γενική γραμματεία Kαταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης στην τράπεζα Citibank για τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων που προσέφερε στους πελάτες της με τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers.

Η τράπεζα κατηγορείται για αθέμιτη πρακτική, παραπλανητικές πράξεις και παραπλανητικές παραλείψεις.

Η Citibank διαφήμιζε στα διαφημιστικά της φυλλάδια, 100% εγγυημένα επενδυτικά προϊόντα, προστατευόμενου κεφαλαίου, καθώς επίσης ότι η συναλλαγή ήταν εξασφαλισμένη με ενδεχόμενη υψηλή απόδοση, αλλά με μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο, για τη χρήση των προϊόντων.

Τα επίμαχα επενδυτικά προϊόντα διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2008, μέσω του δικτύου λιανικής τραπεζικής της τράπεζας, που απευθύνεται στο πελατολόγιοτων απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά επενδυτές.

Σχολιάζοντας την επιβολή προστίμου στη Citibank, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος δήλωσε ότι "μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπό το συντονισμό του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε".

Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση η προσπάθεια προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών και επιβολής κανόνων στη λειτουργία της αγοράς.

"Καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε" κατέληξε.