Μετά το King Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία, ο Άη Στράτης γίνεται το τέταρτο σε ολόκληρο τον κόσμο "πράσινο" νησί, ένα νησί δηλαδή που θα εξυπηρετεί το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από τις ανανεώσιμες πηγές.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσία του νομάρχη Λέσβου κ. Π. Βογιατζή και του Κοινοτάρχη του νησιού κ. Χ. Μακρή.

Η μελέτη για το έργο θα εκπονηθεί από τη ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο με στόχο τα έργα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2009, ενώ θα ακολουθήσουν έως τον Ιούνιο προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Νίσυρος και η Τήλος.


Περιβαλλοντικός παράδεισος
Το ύψος των επενδύσεων στο νησί υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας - Τεχνολογίας. Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού. Το σχέδιο προβλέπει και την αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς στο νησί από ηλεκτρικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο Αη Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και "θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή".