Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τράπεζα δωρεάν φύλαξης βλαστοκυττάρων


Πολλές ασθένειες για να καταπολεμηθούν χρειάζονται κύτταρα από ένα ξένο συμβατό δότη και όχι από τους δικούς μας ιστούς

Εδώ και μία πενταετία στο Ίδρυμα Ιατρικών και Βιολογικών ερευνών λειτουργεί η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠ.Α)

Είκοσι ιδιωτικές ελληνικές και ξένες εταιρίες φύλαξης βλαστοκυττάρων έχουν δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, οι οποίες αναλαμβάνουν με περίπου 3.000 ευρώ να διαφυλάξουν τα βλαστοκύτταρα ενός νεογέννητου.

Αυτό που δεν είναι όμως ευρέως γνωστό, όπως τονίζει δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", είναι ότι εδώ και μία πενταετία στο Ίδρυμα Ιατρικών και Βιολογικών ερευνών λειτουργεί η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠ.Α), η οποία παρέχει την ίδια δυνατότητα εντελώς δωρεάν και μάλιστα προς όφελος όλων, αφού είναι συνδεδεμένη με την παγκόσμια δεξαμενή.

Ο πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρίας, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία, Στέλιος Γραφάκος, τονίζει στην εφημερίδα ότι το μόσχευμα είναι άμεσα διαθέσιμο σε κάθε ασθενή και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πολλές ασθένειες για να καταπολεμηθούν χρειάζονται κύτταρα από ένα ξένο συμβατό δότη και όχι από τους δικούς μας ιστούς.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική δημόσια τράπεζα διαθέτει 1.200 μονάδες. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 2003 και καταψύχει μονάδες ΟΠ.Α από τις αρχές του 2005. Η δημόσια τράπεζα δε χρειάζεται να κάνει συμβόλαιο με το μαιευτήριο αλλά με το γονέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: