Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η ζωή δεν εξαφανίστηκε ποτέ από τη Γη

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 37% της επιφάνειας της Γης ήταν πλήρως ακατάλληλο για ζωή και μόνο το 10% είχε θερμοκρασίες άνω των 500 βαθμών Κελσίου λόγω του βομβαρδισμού

Ο εκτεταμένος βομβαρδισμός της Γης από αστεροειδείς με μέγεθος όσο η Γαλλία, δεν μπόρεσε να εξαφανίσει τη ζωή από τη Γη πριν από 3,9 δισ. χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα των ειδικών.

Η νέα έρευνα μεταφέρει έως και κατά 500 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πριν από 4,4 δισ. χρόνια, την έναρξη της ζωής, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Οι επιστήμονες έως και σήμερα πίστευαν ότι το μαζικό σφυροκόπημα του πλανήτη μας, κατά την περίοδο που είναι γνωστή ως "Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός", θα είχε λιώσει το φλοιό της Γης και θα είχε εξαερώσει οποιαδήποτε ζωή πάνω στην επιφάνειά της, οδηγώντας έτσι αναγκαστικά σε ένα νέο ξεκίνημα της ζωής απολύτως από την αρχή.

Η άποψη αυτή μέχρι τώρα υποστηριζόταν και από το γεγονός ότι οι πιο πρώιμες απολιθωμένες μορφές ζωής που έχουν ανακαλυφθεί μικροσκοπικά σε βράχους, έχουν ηλικία περίπου 3,5 δισ. ετών, δηλαδή μετά τον κατακλυσμικό βομβαρδισμό.

Οι νέοι όμως τρισδιάστατοι υπολογισμοί, που έγιναν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος τόσο του γήινου φλοιού όσο και των μικροβίων ή άλλων πρωτόγονων μορφών ζωής πάνω σε αυτόν, θα είχαν διατηρηθεί και πιθανώς αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 37% της επιφάνειας της Γης ήταν πλήρως ακατάλληλο για ζωή και μόνο το 10% είχε θερμοκρασίες άνω των 500 βαθμών Κελσίου λόγω του βομβαρδισμού.

Με άλλα λόγια, η Γη δεν έγινε τόσο κόλαση, ώστε να μην επιτρέπει την επιβίωση της πρωτόγονης ζωής, συνεπώς οι πρώτες μορφές ζωής μπορεί να εμφανίστηκαν λίγο μετά τη δημιουργία της ίδιας της Γης, πριν από 4,4 - 4,5 δισ. χρόνια, δηλαδή περίπου την ίδια εποχή που πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν οι πρώτοι ωκεανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: