Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

"Ξεχείλισε το ποτήρι" για το νερό

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι κάτοικοι των Ψαχνών Εύβοιας

"Ξεχείλισε το ποτήρι" και εξαντλήθηκε η υπομονή στα Ψαχνά Ευβοίας για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Οι κάτοικοι των Ψαχνών Εύβοιας προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.

Οι κάτοικοι και οι φορείς των Ψαχνών επιδιώκουν να εντοπιστούν από τις αρχές οι πηγές ρύπανσης, που διοχετεύουν στο νερό εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.

Μάλιστα, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος των Ψαχνών, δηλώνουν αποφασισμένοι, μετά και τη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Ψαχνών, να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσουν τη δημόσια υγεία.

Επίσης, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου "Γαία" κ. Νίκος Χασάνδρας, οι κάτοικοι αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εποπτείας, προκειμένου να εντοπιστούν οι ρυπαντές.

Έπειτα από τέσσερις μήνες, ο Δήμος έκλεισε τις τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή Γοργοεπίκοος, όπως καταγγέλλει όμως ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες τρεις στις οποίες ανιχνεύθηκε επίσης εξασθενές χρώμιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες

Οι κάτοικοι ζητούν να σφραγιστούν και αυτές οι γεωτρήσεις και να προμηθεύεται η περιοχή καθαρό νερό με βυτιοφόρα.

Στο μεταξύ, νερό με αρσενικό έπιναν οι κάτοικοι, επί τουλάχιστον πέντε μήνες, στο Φλάμπουρο Σερρών, όπως έδειξαν οι αναλύσεις που έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν τον Μάρτιο, το αρσενικό έφτανε τα 16 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και το Μάιο τα 17, ενώ το όριο είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το αρσενικό είναι ένα από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Από τη Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκινά μεγάλη έρευνα με σειρά ρεπορτάζ για την ποιότητα του νερού, τους υπαίτιους της ρύπανσης, το έλλειμμα στους ελέγχους, τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και τί πρέπει να γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: