Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ο θάνατος της επιταγής

Η αγορά, και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, "πνίγονται". Μόνο τον Ιούνιο σφραγίστηκαν 33.732 επιταγές συνολικής αξίας 338,36 εκ. ευρώ, καταρρίπτοντας έτσι κάθε αρνητικό ρεκόρ. Η αύξηση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο: 289,94%!

Πρόκειται για τις «επιταγές της κρίσης», αυτές δηλαδή που δόθηκαν μεταχρονολογημένες κατά την διάρκεια των σκληρών οικονομικά μηνών του χειμώνα, και σήμερα «σκάνε» απειλώντας με κατάρρευση τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το λιανικό εμπόριο, μεταφέροντας τις συνέπειες τις κρίσης σε χιλιάδες νοικοκυριά, εφόσον πρόκειται για απώλεια ρευστού, δηλαδή πραγματικού και όχι λογιστικού χρήματος.

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, τα ημίμετρα της κυβέρνησης αδυνατούν να προσφέρουν "ανάσα" στους χιλιάδες πολίτες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να βάλει οριστικό τέλος στην απαράδεκτη –όσο και επικίνδυνη- κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία η οποία επιμένει στον 21ο αιώνα να στηρίζεται σε… επιταγές.

Οι συνεχείς παρατάσεις που παίρνει η Ελλάδα στην εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία θα βάλει τέλος στη θηλιά της μεταχρονολογημένης επιταγής και των συνεπειών της, φαίνεται πως φτάνουν στο τέλος τους και πλέον αυτή η απαράδεκτη μορφή αλληλο-δανεισμού θα ταφεί στη λήθη ενός οικονομικά μεσαιωνικού παρελθόντος. Ήδη οι Βρυξέλλες κτυπούν "καμπανάκι" και διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο πως η κατανόηση και η τρέχουσα αναγκαιότητα δεν μπορούν και δεν θα είναι εσαεί ο κανόνας.

Το χειρότερο είναι πως η κατάσταση με τις επιταγές που σφραγίζονται όχι μόνο δεν δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά, όπως αναμένουν όλοι οι ρεαλιστές που ζουν στην πραγματική οικονομία, αναμένεται να χειροτερέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: