Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ύπαρξη ζωής σε άλλο πλανήτη;

Ύπαρξη ζωής σε άλλον πλανήτη;

Ύπαρξη ζωής σε άλλον πλανήτη;

Διοξείδιο του άνθρακα αλλά και μια σημαντική ένδειξη για πιθανή ύπαρξη ζωής, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο του.

Όμως ο μακρινός αυτός πλανήτης HD 189733b που απέχει από τη Γη, 65 έτη φωτός, είναι τόσο καυτός που θεωρείται απίθανο να είναι κατοικήσιμος.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, έγινε από την Τζιοβάνα Τινέτι και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).

Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature", ενώ περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες θα δοθούν με δημοσίευση στο αστροφυσικό περιοδικό "The Astrophysical Journal".

Ο πλανήτης είναι ένας αεριώδης γίγαντας, που ονομάσθηκε "καυτός Δίας", επειδή η τροχιά του είναι πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και υπερθερμαίνεται.

Η ανακάλυψη -η πρώτη φορά που εντοπίσθηκε CO2 σε πλανήτη πέρα από το δικό μας ηλιακό σύστημα- αναθέρμανε το επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι μια από τις τέσσερις χημικές ουσίες (νερό, μεθάνιο, οξυγόνο/όζον, διοξείδιο), τις οποίες η ζωή μπορεί να δημιουργήσει.

Αποδείχτηκε το e=mc2

Η διασημότερη εξίσωση στον κόσμο

Η διασημότερη εξίσωση στον κόσμο

Χρειάσθηκε πάνω από ένας αιώνας για να αποδειχθεί η εξίσωση e=mc2, που δείχνει ότι η ενέργεια ισοδυναμεί με τη μάζα και ότι η μια μπορεί να μετατραπεί στην άλλη, όπως πρότεινε ο Αϊνστάιν το 1905 στο πλαίσιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, η επιβεβαίωση της εξίσωσης έγινε από γάλλους, γερμανούς και ούγγρους φυσικούς, με τη βοήθεια μερικών από τους πιο πανίσχυρους υπολογιστές του κόσμου.

Η ομάδα των φυσικών έκανε μια σειρά πολύπλοκων υπολογισμών για να εκτιμήσει τη μάζα των πρωτονίων και των νετρονίων, των σωματιδίων στους πυρήνες των ατόμων.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής, τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια γνωστά ως κουάρκ και αυτά από τα γλουόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η μάζα των γλουονίων είναι μηδενική και των κουάρκ μόνο 5%, άρα προκύπτει το ερώτημα που είναι το υπόλοιπο 95% της μάζας.

Η απάντηση από την ομάδα των φυσικών είναι ότι το υπόλοιπο 95% προέρχεται από την ενέργεια των κινήσεων και των αλληλεπιδράσεων των κουάρκ και των γλουονίων, επιβεβαιώνοντας έτσι οριστικά ότι μάζα και ενέργεια ισοδυναμούν, όπως προέβλεψε ο Αϊνστάιν.

Δείχνοντας πόση ενέργεια μπορεί να απελευθερωθεί αν μια ποσότητα μάζας μετατραπεί σε ενέργεια, η εξίσωση e=mc2 έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Η ελληνική μυθολογία στη μεγάλη οθόνη

Σε αγαπημένο θέμα του Χόλιγουντ εξελίσσεται η ελληνική μυθολογία


Σε αγαπημένο θέμα του Χόλιγουντ εξελίσσεται η ελληνική μυθολογία.

Μετά τον ομογενή Ελληνοαυστραλό σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ (Γιώργο Μηλιώτη) που ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει την Οδύσσεια του Ομήρου με πρωταγωνιστή το Μπραντ Πιτ, ο αυστραλιανός τύπος γράφει πως θα ακολουθήσουν κι άλλες ταινίες με θέματα από την ελληνική μυθολογία.

Συγκεκριμένα ο Αυστραλός ηθοποιός Σαμ Γουάρθιγκτον θα υποδυθεί τον Περσέα στην ταινία του Λούϊς Τεριέρ "Σύγκρουση των Τιτάνων" ενώ ο Χένρι Καβίλ θα υποδυθεί τον Θησέα στο φιλμ του Τάρσεμ "Πόλεμος των Θεών".

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια γυρίστηκαν και τα φιλμ "300", "Τροία" και "Αλέξανδρος" με θέμα τους την ελληνική ιστορία.

Βράχος απορροφά CO2

Ο βράχος εντοπίζεται κυρίως στο Ομάν

Ο βράχος εντοπίζεται κυρίως στο Ομάν

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, ίσως έχουν την λύση, που προέρχεται από μια απρόσμενη πηγή, στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με το γεωλόγο Πίτερ Κέλεμεν και το γεωμηχικό Γιούεργκ Μάτερ, ένα είδος βράχου που βρίσκεται κυρίως στο Ομάν της Αραβικής χερσονήσου, μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Όπως εξηγούν, ο βράχος αποτελείται από περιδοτίτη και όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραπάνω φυσική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά 1 εκατ. φορές, προκειμένου το αέριο να διοχετευθεί στο υπέδαφος και εκεί, μετά την φυσική αντίδρασή με τον περιδοτίτη, να δημιουργηθούν υπόγεια ορυκτά, τα οποία μόνιμα θα αποθηκεύουν πάνω από 2 δισ. τόνους διοξειδίου από τους συνολικά περίπου 30 δισ. τόνους που κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στον μανδύα της Γης. Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όπλα με ακτίνες φωτονίων

Συστατικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας τα όπλα λέιζερ

Συστατικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας τα όπλα λέιζερ

Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica. Μεγαλώσαμε με αυτές τις σειρές επιστημονικής φαντασίας, στις οποίες τα όπλα είχαν, πολλές φορές, "τον πρώτο λόγο". Και όχι βέβαια τα συμβατικά όπλα. Λέιζερ με φανταχτερές, θανατηφόρες, "ακτίνες".

Το μέλλον όμως γίνεται (και πάλι) πραγματικότητα, αν και όχι για ειρηνικούς σκοπούς. Ήδη το πρώτο "όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας" (όπως λέγεται στη στρατιωτική αργκό) χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης από τον αμερικανικό στρατό και, επειδή θυμίζει τον κεραυνό του ισχυρότερου μεταξύ των θεών, ονομάστηκε προς τιμήν του "Δίας".

Η επόμενη και ισχυρότερη γενιά όπλων ακτινών λέιζερ δοκιμάζεται ήδη στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον "Εκόνομιστ".

Προς το παρόν τουλάχιστον, ο "Δίας" δεν σκοτώνει, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για να προκαλεί την έκρηξη βομβών που δεν έχουν σκάσει, στέλνοντας μια ακτίνα λέιζερ ακριβείας από ασφαλή απόσταση 300 μέτρων.

Υπάρχει μόνο ένα τέτοιο όπλο σε χρήση και ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει σε ποιο πεδίο μάχης χρησιμοποιείται.

Όμως αν αποδειχτεί πετυχημένο, θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα μέσα σε ένα χρόνο.

Η αμερικανική εταιρία Raytheon αναπτύσσει μια άλλη μορφή του όπλου ακτινών: λέιζερ που μπορούν να καταστρέψουν στον αέρα εισερχόμενες βολές πυροβολικού και μικρών πυραύλων, που εντοπίζονται έγκαιρα με ραντάρ και αισθητήρες υπερύθρων.

Το όπλο (Laser Area Defence System-LADS), αν δουλέψει σωστά, αναμένεται να αποδειχτεί αποτελεσματικότερο από το πιο συμβατικό σύστημα Phalanx της ίδιας εταιρίας, το οποίο κάνει την ίδια δουλειά χρησιμοποιώντας παραδοσιακά βλήματα (και μάλιστα πολλά από αυτά, όπως άλλωστε και όλα τα παρεμφερή όπλα άλλων εταιριών).

Το γεγονός αυτό σημαίνει δαπανηρή κατανάλωση πυρομαχικών, ενώ σε περίπτωση μπαράζ εισερχόμενων πυρών το σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει πλήρως. Ένα αντίστοιχο σύστημα ακτινών λέιζερ θα ήταν φθηνότερο και αποτελεσματικότερο (αρκεί να μη διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο όπλο!).

Ένα ανάλογο όπλο αναπτύσσει η Boeing, για λογαριασμό και αυτή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, η Διοίκηση Διαστημικής και Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσει ένα άλλο ακτινικό όπλο, το Joint High Power Solid State Laser, που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και σχεδιάζεται για να καταστρέφει πυραύλους, όπως οι Κατιούσα που εκτοξεύουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Όμως το πιο φιλόδοξο όπλο λέιζερ από όλα είναι το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ (ABL), που αναπτύσσει μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιριών (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman). To όπλο αυτό δεν δημιουργείται απλώς από ηλεκτρισμό (όπως π.χ. το LADS), αλλά με τη μίξη χημικών ουσιών σε ένα αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ακτίνα να είναι πολύ ισχυρότερη.

Όταν το όπλο τοποθετηθεί στη μύτη ενός ειδικά διαμορφωμένου Boeing 747, θα μπορεί η ακτίνα που εκτοξεύει, να καταστρέφει ένα εισερχόμενο πύραυλο από απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Εκτός όμως από τα αμυντικά, αναπτύσσονται και επιθετικά όπλα λέιζερ. Το πιο προχωρημένο θεωρείται το αερομεταφερόμενο Advanced Tactical Laser (ATL), ένα ακόμα χημικό λέιζερ που αναπτύσσει η αεροπορία των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Boeing. Σχεδιάζεται για να κτυπά επίγειους στόχους (οχήματα, σταθμούς τηλεπικοινωνιών κ.α.) από υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων, ενώ -αν δεν και αναφέρεται ρητά γιατί θεωρείται πολιτικά ευαίσθητο θέμα- η εξόντωση εχθρικών ατόμων είναι επίσης μέσα στα σχέδια των κατασκευαστών.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Οι αλλεργίες προστατεύουν από τον καρκίνο

Οι αλλεργίες μπορούν να προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου

Οι αλλεργίες μπορούν να προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου

Οι αλλεργίες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχουν και μια καλή πλευρά...

Εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου, υποστηρίζει νέα έρευνα επιστημόνων του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο, διώχνοντας από τον οργανισμό ξένα σωματίδια, μερικά από τα οποία ίσως είναι τα ίδια καρκινογόνα ή μεταφέρουν καρκινογόνες ουσίες που έχουν προηγουμένως απορροφήσει.

Επιπλέον, οι αλλεργίες μπορούν να ενεργούν ως εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε υπάρχουν στον αέρα ουσίες, οι οποίες θα έπρεπε να αποφεύγονται.