Ο βράχος εντοπίζεται κυρίως στο Ομάν
Σύμφωνα με το γεωλόγο Πίτερ Κέλεμεν και το γεωμηχικό Γιούεργκ Μάτερ, ένα είδος βράχου που βρίσκεται κυρίως στο Ομάν της Αραβικής χερσονήσου, μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας.
Όπως εξηγούν, ο βράχος αποτελείται από περιδοτίτη και όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραπάνω φυσική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά 1 εκατ. φορές, προκειμένου το αέριο να διοχετευθεί στο υπέδαφος και εκεί, μετά την φυσική αντίδρασή με τον περιδοτίτη, να δημιουργηθούν υπόγεια ορυκτά, τα οποία μόνιμα θα αποθηκεύουν πάνω από 2 δισ. τόνους διοξειδίου από τους συνολικά περίπου 30 δισ. τόνους που κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στον μανδύα της Γης. Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου