Διοξείδιο του άνθρακα αλλά και μια σημαντική ένδειξη για πιθανή ύπαρξη ζωής, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο του.

Όμως ο μακρινός αυτός πλανήτης HD 189733b που απέχει από τη Γη, 65 έτη φωτός, είναι τόσο καυτός που θεωρείται απίθανο να είναι κατοικήσιμος.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, έγινε από την Τζιοβάνα Τινέτι και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).

Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature", ενώ περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες θα δοθούν με δημοσίευση στο αστροφυσικό περιοδικό "The Astrophysical Journal".

Ο πλανήτης είναι ένας αεριώδης γίγαντας, που ονομάσθηκε "καυτός Δίας", επειδή η τροχιά του είναι πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και υπερθερμαίνεται.

Η ανακάλυψη -η πρώτη φορά που εντοπίσθηκε CO2 σε πλανήτη πέρα από το δικό μας ηλιακό σύστημα- αναθέρμανε το επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι μια από τις τέσσερις χημικές ουσίες (νερό, μεθάνιο, οξυγόνο/όζον, διοξείδιο), τις οποίες η ζωή μπορεί να δημιουργήσει.