Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι τις επόμενες ώρες οι οδηγοί, καθώς αφρικανική σκόνη αναμένεται να καλύψει την Παρασκευή και το Σάββατο τα κεντρικά και νότια της χώρας, με αποτέλεσμα η ορατότητα κατά τόπους να είναι περιορισμένη.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η σκόνη να μετατραπεί σε λασποβροχή, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Από την πλευρά τους οι αλλεργιολόγοι επισημαίνουν ότι η λασποβροχή σε συνδυασμό με τη γύρη της άνοιξης δημιουργούν ένα ισχυρό ερεθιστικό "κοκτέιλ" για τον οργανισμό, ειδικά για τα παιδιά και για όσους έχουν πρόβλημα άσθματος.


Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως από τη μύτη (εποχική ρινίτιτιδα) και ανάλογα με την ένταση της ανθοφορίας το πρόβλημα μπορεί να μεταφερθεί στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το κλίμα της Ελλάδας σε πιο τροπικό, με αποτέλεσμα να κάνουν σιγά – σιγά την εμφάνισή τους νοσήματα που δεν βλέπαμε στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα παρασιτικές ασθένειες. Κατ΄ επέκταση, λένε οι ειδικοί, αυτή η αλλαγή στο κλίμα θα μεταβάλει τα χαρακτηριστικά και την ένταση των αναπνευστικών προβλημάτων.
πηγη: skai.gr